Geldzorgen? Er is hulp!

Gemeente lanceert campagne: Geldzorgen? Er is hulp!

28 september 2022

Gemeente Amersfoort is deze week een campagne gestart, gericht op hulp aan inwoners met geldzorgen. Want door de hoge energieprijzen en de inflatie komen steeds meer huishoudens in de financiële problemen. Het lukt hen niet meer om alle kosten voor levensonderhoud te betalen.

Tijdens de campagneweken kunnen mensen op verschillende plekken in de stad hulp, advies en informatie krijgen en zijn er professionals aanwezig om mensen te helpen bij het aanvragen van regelingen. De gemeente wil zo veel mogelijk inwoners helpen. Daarbij gaat het niet om alleen de lage inkomens, maar om iedereen met geldzorgen.

Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wethouder Werk en Inkomen: “Er zijn diverse regelingen om mensen financieel te ondersteunen. Maar veelal weten mensen niet hoe deze aan te vragen. Daar kunnen we bij helpen. En als iemand niet in aanmerking komt voor een bestaande regeling, dan kijken we naar andere oplossingen. Ik wil daarom iedereen met geldzorgen oproepen: meld je en vraag hulp of advies. We vinden het belangrijk om je hulp te bieden en te luisteren naar je verhaal.”

Hulpteam gaat de wijken in

In de periode van 15 tot en met 22 oktober gaat een hulpteam van de gemeente met coaches Participatie en Inkomen en medewerkers van Indebuurt033 de wijken in. Zij gaan inwoners helpen met informatie en advies, en het aanvragen van regelingen. Of gewoon een praatje met een kop koffie. Ze staan met een kraam op markten en winkelcentra, naast de Koffiebus en bij de Informatiewinkels van Indebuurt033.

Hier staat het hulpteam

Zaterdag 15 oktober – Centrum

10.00-17.00 uur

Zaterdagmarkt Hof

Maandag 17 oktober – Soesterkwartier/Schuilenburg)

10.00-12.00 uur

Emmaüskerk, Noordewierweg 131

13.30-15.00 uur

Scala De Buitenkast, Ariaweg 115

Dinsdag 18 oktober – Liendert/Kruiskamp

10.00-12.00 uur

Wijkcentrum De Groene Stee, Wiekslag 92

13.30–15.00 uur

Koffiebus Neptunusplein

Woensdag 19 oktober – Hoogland/Vathorst

10.00-12.00 uur

Markt Hoogland

13.30-15.00 uur

Koffiebus Winkelcentrum Vathorst

Donderdag 20 oktober – Kattenbroek/Schothorst

10.00-12.00 uur

Koffiebus markt Emiclaer

13.30-15.00 uur

Winkelcentrum Schothorst

Vrijdag 21 oktober – Centrum/Randenbroek

10.00-12.00 uur

Vrijdagmarkt op De Hof

13.30-15.00 uur

Koffiebus Euterpeplein

Zaterdag 22 oktober – Centrum

10.00-17.00 uur

Zaterdagmarkt Hof

Energietoeslag

Inmiddels hebben meer dan 7.000 Amersfoortse huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag van 1300 euro ontvangen. Voor 1.000 anderen is de aanvraag nog in behandeling. Met de campagne willen we de laatste groep huishoudens met een laag inkomen bereiken om ook de energietoeslag aan te vragen. Dat kan nog in het hele jaar 2022. Dus kom tussen 15 en 22 oktober naar het hulpteam en informeer naar de mogelijkheden.

Regelingen

Op de website www.geldcheck033.nl vind je alle regelingen bij elkaar. Zoals de energietoeslag, gratis spouwmuurisolatie, advies van een energiecoach, een kledingregeling voor kinderen, schoolspullen, een bijdrage voor sport en cultuur. Inwoners van 66-plus met een krappe beurs kunnen een jaar lang gratis gebruik maken van het OV voor bus en tram in de Provincie Utrecht.

Geldzorgen en (net) boven de inkomensgrens

Vaak gelden regelingen, zoals de energietoeslag, voor huishoudens met een laag inkomen, tot 120% van het sociaal minimum. Toch wil de gemeente juist ook mensen die geldzorgen hebben en niet aan deze voorwaarden voldoen helpen als dat nodig is. Er zijn mogelijkheden, er is ruimte om hulp te bieden op basis van maatwerk vanuit het financieel vangnet van de gemeente. Dus heb je geldzorgen, kun je de energierekening of je boodschappen niet meer betalen? Kom naar de informatiemarkt of neem contact op met de coaches Participatie en Inkomen, dit kan via de mail: cpi@amersfoort.nl of via 14033. Zij kijken met je mee om een oplossing te vinden. Ook studenten die niet voldoen aan de voorwaarden voor de energietoeslag kunnen contact opnemen voor hulp.

Hieronder een aantal items uit de campagne:

  • 172 bewoners met eigen huis en inkomen tot 120% sociaal minimum ontvingen een brief met een aanbod voor gratis spouwmuurisolatie.
  • 25 september: postercampagne Geldcheck033 in de stad met op 100 plekken, gedurende 4 weken posters over energiekosten, schoolspullen, sporten.
  • 15 oktober: start campagneweek De wijken in! Op diverse locaties in de stad gaan coaches Participatie en Inkomen en medewerkers van Indebuurt033 de wijken in. Zij gaan inwoners helpen met informatie en advies, en het aanvragen van regelingen.
  • 17 oktober: Pact Sam Sam organiseert een (avond)theatervoorstelling over de impact van Armoede in Theater de Lieve Vrouw. Pact Sam Sam bundelt de krachten van honderden vrijwilligers die in Amersfoort werken aan het verminderen van armoede.