Erfafscheidingen

Uw rechten rondom erfscheidingen zijn vastgelegd in boek 5 van het burgerlijk wetboek. U mag door het maken van afspraken met de buren afwijken van de wet. Voordat u aan de slag gaat, is overleg met de buren aan te raden. Afwijkingen van de wet kunt u het beste schriftelijk vastleggen.

Erfscheidingen kunnen óf helemaal op eigen terrein worden geplaatst óf precies op de grens van uw tuin en de tuin van de buren.

Schuttingen

Een schutting achter het huis mag max. 2 meter hoog zijn, vóór max. 1 meter. Bij een erfscheiding geheel op eigen terrein zijn de kosten voor plaatsing en onderhoud geheel voor u. Uw buren mogen zonder uw toestemming helemaal niet aan uw schutting komen, zelfs niets er tegenaan plaatsen. Als u verhuist moet u de schutting verwijderen, tenzij deze wordt overgenomen.

Een erfscheiding precies op de grens tussen twee tuinen heet ‘mandelig’. Beide bewoners moeten er mee instemmen, en worden gezamenlijk eigenaar, zelfs al heeft één van beiden het betaald. Ieder mag zijn kant van de schutting gebruiken zoals hij wil. Veranderingen kunnen alleen in overleg.