Versoepeling regels op initiatief Hestia en VHOS
Welke regels gelden er, als ik mijn woning wil verbeteren? Welke Zelf Aangebrachte Verbeteringen (ZAV) kan ik laten zitten bij vertrek? Kan een nieuwe huurder mijn ZAV overnemen? Hierover hebben Hestia, VHOS en Portaal nieuwe afspraken gemaakt. Onder meer zijn de regels voor overname versoepeld.
Overname bij vertrek uit uw woning
Veel veranderingen kan Portaal of de nieuwe huurder overnemen als deze voldoen aan de regels en als de nieuwe huurder dit wil. Soms is de nieuwe huurder nog niet bekend als u vertrekt. In veel gevallen kunt u dan met Portaal afspraken maken over de overname van zelf aangebrachte veranderingen die de nieuwe huurder kan overnemen. U mag de ZAV dan laten zitten bij vertrek.
Aansluitende verhuur
Hestia en VHOS hebben met Portaal afgesproken dat gewerkt gaat worden met ‘aansluitende verhuur’. Dat betekent dat de oude en nieuwe huurder met elkaar in contact kunnen komen, zodat goederen kunnen worden overgenomen. Momenteel is de tijd tussen het vertrek van de oude huurder en de komst van de nieuwe huurder nog gemiddeld 70 dagen. Dat moet véél korter, vinden zowel Portaal als de huurdersorganisaties.
Stap voor stap
Portaal heeft Hestia en VHOS gevraagd mee te denken over ‘aansluitende verhuur’. Belangrijke ideeën:
- De woning wordt direct na de huuropzegging geadverteerd (en niet pas na de woninginspectie)
- Mutatieonderhoud gebeurt in bewoonde staat (en niet pas na vertrek van de huurder)
- Het aantal weigeringen wordt verlaagd door betere informatie in de woningadvertenties
In de loop van 2018 worden deze ideeën stap voor stap ingevoerd, en zal het steeds vaker mogelijk worden dat de oude en nieuwe huurder elkaar spreken over overname van ZAV’s en andere goederen.
Vanaf begin 2018 vindt u op woningaanpassing.portaal.nl informatie over welke veranderingen u zelf aan mag brengen. Daar staat bijvoorbeeld of u toestemming moet vragen aan Portaal en of u bij vertrek uit de woning in aanmerking komt voor een vergoeding.
Wat hieraan vooraf ging: