Bewonersvereniging Residentie de Zwaluw is met inzet van de bewoners in 2019 opgericht. In het Hestia Magazine van juli 2019 heeft initiatiefnemer Kick Bor verteld over de vereniging en waarom en hoe die tot stand is gekomen.

 

Tekst: Kick Bor

Je zult je woonplezier zelf moeten creëren!

Leuk dat ik mijn verhaal mag vertellen van onze reis als bewonersvereniging ‘Residentie de Zwaluw’

Een verlies geeft altijd ook mogelijkheden. Het zorgcentrum ‘de Liendert’ vertrok uit het naast ons gelegen pand. Wat een verlies. Veel van onze medebewoners gingen daar regelmatig koffie drinken, namen deel aan activiteiten en werd ook zorg verleend. Dat verdween allemaal. Nu waren er 3 koppels binnen ons complex die hierdoor in actie kwamen. Corry en Jan Schoep wilde graag activiteiten organiseren voor de medebewoners, Henk en Hester vonden het gezellig een ontmoetingsplek te hebben en te genieten van de tuin. Ik zelf zou het geweldig vinden weer een klusruimte te hebben. We zijn in gesprek gegaan met Arjen Rus van Portaal en hebben gekeken naar de mogelijkheden die onze situatie kon bieden. Arjen adviseerde ons eens in gesprek te gaan met Hestia. Hestia zou ons op weg kunnen helpen en ook te ondersteunen op het gebied van financiën. Na een gesprek met Henk van Ooijen, bestuurslid van  Hestia, hebben wij besloten ons te organiseren en hebben gekozen om een bewonersvereniging op te richten met beperkte aansprakelijkheid. Nu heeft het opzetten van een vereniging nogal veel voeten in de aarde, echter we hadden behoorlijk wat informatie van Hestia meegekregen waardoor we toch redelijk snel de bewonersvereniging “Residentie de Zwaluw” konden oprichten.

 

Gebruik maken van subsidies

Nu, na 6 maanden, hebben wij na het eerste gesprek met Portaal en Hestia een vereniging waar bijna 70 % van de bewoners lid van is (lidmaatschap is gratis), de overige 30% moeten wij nog benaderen. Ook hebben we contact gezocht met Hilde Breunissen (Buurtnetwerker Liendert-Rustenburg) van Indebuurt033 en hebben wij een plan ingediend om ons woonplezier, ons veiligheidsgevoel en het contact met de wijkbewoners nog verder te verbeteren en om hier subsidie voor te krijgen. Na een aantal gesprekken is ons plan door het buurtbestuur geaccepteerd en hebben wij onze plannen kunnen uitvoeren. Ook onze vaste kosten zoals bankkosten, communicatie naar onze medebewoners en wat kantoorkosten worden gesubsidieerd door Hestia.

 

Wat een voorrecht om hier te wonen

Wat zijn we nu trots. We hebben nu een fantastische tuin, een zeg maar rustig geweldige ontmoetingsruimte (ons Zwaluwnest) en een extra stallingsruimte voor scooters en fietsen. We verzorgen nu leuke en gezonde activiteiten, lezingen en ontmoetingsdagen met verschillende culturele groepen om elkaar beter te leren kennen en begrijpen. Tenslotte zijn we bezig om een soort ambassadeursgroep te creëren met buurtbewoners om de wijk nog schoner, veiliger en socialer te maken.

Mijn wens!

Samen met andere bewonersgroepen in contact te komen om gezamenlijk het wonen nog fijner te maken.

Initiatiefnemer Kick Bor bij de ingang van De Zwaluw