Bewoners in appartementen en flats betalen servicekosten. Vaak zijn die jaren geleden bepaald. Contracten zijn inmiddels oud of werkzaamheden veranderd. Bewoners kunnen met Portaal aan de slag om deze kosten tegen het licht te houden.

Aan de slag

Veel huurders betalen per maand servicekosten. Daarvoor wordt bijvoorbeeld de gemeenschappelijke tuin onderhouden, het vuil afgevoerd, de ramen gewassen, het trappenhuis schoongemaakt en de gemeenschappelijke ruimten verwarmd en verlicht. Vaak is er discussie over de vraag of die kosten wel terecht en redelijk zijn. Staat de prijs in verhouding tot de geleverde kwaliteit? Kunnen we een lagere prijs bedingen?

Servicekosten komen vooral voor in appartementencomplexen met collectieve voorzieningen. Vaak kan op deze kosten bespaard worden door contracten te herzien en goedkoper in te kopen. Ook technische maatregelen (voor elektra en verwarming) kunnen besparingen opleveren. De bewonerscommissie kan daarin een rol spelen. Zij hebben ook recht op inzage in de afrekeningen en de achterliggende nota’s en contracten.

Mail uw vragen
Heeft u vragen over de servicekosten in uw complex? Stel die aan Portaal. Als u er mee aan de slag wilt – laat het ons weten. We helpen u graag verder.